0

Zweepslag kuit trombose

Bij e en zweepslag van de kuit is er een scheurtje in de kuitspier ontstaan.; Dit gebeurt vaak tijdens afzetten, sprinten of springen, soms bij stilstaan. U voelt plotseling een scherpe pijn in de kuit en kunt niet doorlopen. Ondanks dat trombose en longembolie vaak voorkomen. Meestal begint dit in de kuit. Zoals een zweepslag of wondroos. Een zweepslag komt meestal voor bij plotselinge krachtinspanning. Sporten en fietsen zijn vaak de boosdoeners: bijvoorbeeld bij het snel wegrennen, springen of versnellen. Een zweepslag kan echter ook ontstaan als je normaal aan het wandelen bent of stilstaat. Een zweepslag (Coup de fouet) is een grote of kleinere scheur in een spier, in wat we de spierbuik noemen, niet in een pees. Hij kan in principe in elke spier voorkomen maar komt meestal voor in de kuit. Ik had dus 5 weken geleden een zweepslag in mijn rechterkuit waarschijnlijk door. Gemaakt en ja hoor diep veneuze trombose!

zweepslag kuit trombose

Van zweepslag naar trombosebeen

Met name in het begin van huizen het seizoen of bij een snijdende wind is het raadzaam om het trainingspak cosmetics in elk geval tijdens de warming-up aan te houden. Goed verwarmde spieren en pezen zijn beter bestand tegen rek- en trekkrachten dan koude spieren. zorg voor een aan uw sport aangepaste en goed passende schoen. Welke oefeningen kan ik doen na een zweepslag van de kuit? Meer info /zweepslag-van-kuit verschenen op :, bijgewerkt op gerelateerde artikels Gerelateerde rubrieken.

zweepslag kuit trombose

Na elke training moet u voldoende hersteltijd in acht nemen. U mag pas weer volop trainen en sporten als u tijdens belasting geen pijn meer voelt, de spier opnieuw voldoende kracht heeft en de spier zijn oorspronkelijke lengte heeft. Hoe een zweepslag voorkomen? doe een volledige warming-up vór en een cooling-down na de training of wedstrijd van elk. Besteed daarbij voldoende aandacht voor correct uitgevoerde rekoefeningen voor de kuitspieren. Het is evenwel niet aangetoond dat met stretchoefeningen voorafgaand aan het sporten of met opwarmingsoefeningen een zweepslag van de kuit kan worden voorkomen. zorg voor een rustige opbouw van de trainingen, zodat uw lichaam rustig kan wennen aan de extra belasting. bouw spierversterkende oefeningen in in uw trainingsprogramma, met bijzondere aandacht voor de spieren van het onderbeen. Stem de kleding af op de weersomstandigheden.

Achillespeesruptuur hier Heb ik pijn

Zweepslag, coup de fouet - fysioInfo

Fiets zonder veel kracht te zetten. Zet uw fiets in een lichte versnelling. rekoefeningen en het onbelast oefenen van het aanspannen van de kuitspier, kunnen het herstel bevorderen. bij een zweepslag heeft kine over het algemeen weinig zin: het heeft geen invloed op de pijn of het herstel. Als het u niet lukt om zelf weer in beweging te komen en te oefenen, dan kan kine u hierin ondersteunen. Te snelle sporthervatting geeft bij dit soort spierblessures een zér grote kans op herhalingen. U zult meestal pas na zes netelroos tot acht weken opnieuw kunnen beginnen met sporten. Begin zeer geleidelijk en bouw uw training langzaam. Hierbij moet veel aandacht worden gegeven aan rekoefeningen en oefeningen om de kracht en het krachtuithoudingsvermogen van de aangedane spier te trainen. Er mag geen pijn bij het aanspannen of bij het rekken van de spier zijn. Als de oefening pijn doet, bent u er nog niet aan toe.

Wees met sport nog wel extra voorzichtig en bouw het geleidelijk weer. Een goede warming-up wordt vaak aangeraden. Onderzoek laat zien dat de warming-up niet helpt om nieuwe blessures te voorkomen. Probeer elke dag of u al wat meer kunt doen, zonder dat het pijn doet. Eerst alleen op het been leunen, als dat goed gaat probeert u staan, en daarna gaat u een paar stappen lopen. Draag schoenen met een stevige hak of leg in uw schoen een dik zooltje (hakverhoging) onder uw hiel. Dan rekt uw kuitspier minder uit en kunt u gemakkelijker lopen. Blijft uw kuit pijn doen en kunt u niet (goed) op uw been staan? Leg dan de eerste week als u gaat zitten uw been hoog. Ga bijvoorbeeld in de lengte van de bank zitten of liggen, met uw benen op de bank en een kussen onder het onderbeen met de zweepslag. Leen een paar krukken en gebruik ze zolang staan teveel pijn doet. lukt het goed om voorzichtig te lopen, probeer dan eens een stukje te fietsen of te zwemmen.

zweepslag kuit trombose

Als u na 3 dagen nog niet op uw tenen kunt staan. Als er na 2 tot 3 weken weinig verbetering is of veel pijn. Als u na enkele weken merkt dat het been pijnlijker en dikker wordt. Er kan dan sprake zijn van een trombosebeen. De kuitspier herstelt vanzelf, meestal binnen twee tot acht weken. Oefenen kan het herstel ondersteunen. Het wordt aangeraden om in beweging te komen zodra het kan. Na de eerste 48 uur kunt u beginnen met stappen, en kan met rekoefeningen gestart worden. Pijn is een teken dat u niet verder moet gaan. Voorzichtig lopen mag best een beetje gevoelig zijn, maar bij echte pijn moet u niet forceren, maar afwachten tot het weer een beetje gaat. Als u bij pijn toch doorgaat, kan de zweepslag verder inscheuren. wanneer u direct of na én of twee dagen weer kunt lopen zonder pijn is het geen ernstige zweepslag en zijn er verder geen maatregelen nodig.

Zweepslag : scheurtje in een spier gezondheidsnet

Koelen heeft alleen de eerste 24-48 uur zin. Soms kan een drukverband wat stevigheid geven, maar het versnelt de genezing niet. laat een verse spierscheur nooit masseren en gebruik geen warmte (of warmte-inbrengende zalven). heeft u veel pijn (u slaapt er bijvoorbeeld slecht van dan kunt u eventueel een pijnstiller zoals paracetamol gebruiken. Neem netelroos zo nodig tot 4 maal per dag 1000 mg paracetamol. Als dat onvoldoende helpt, kunt u in overleg met uw huisarts een andere pijnstiller proberen, zoals ibuprofen, diclofenac of naproxen. Deze zogenaamde nsaids kunnen maagklachten geven en de werking van sommige andere medicijnen beïnvloeden. Pijnstillers kunnen het herstel niet versnellen. Wanneer naar de arts? Laat de blessure bij ernstige gevallen of bij twijfel beoordelen door een arts. Neem alleszins contact op met uw huisarts: Als de pijn elke dag erger wordt. zweepslag kuit trombose

C.E (ook wel rice) regel toe. Dit is een uit het Engels afkomstige afkorting, die staat voor (rest (rust ice (ijs compression (kompressie of druk) en elevation (heffen). Loop of steun de eerste 2 tot 3 dagen niet op het geblesseerde been. Vermijd het aanspannen en rekken van de gescheurde spier. Gebruik zo nodig krukken. Direct na een zweepslag kunt u uw been hoog leggen en koelen. Ga bijvoorbeeld dwars op een bank zitten met een kussen onder het pijnlijke been. koelen werking doet u met ijsblokjes in een plastic zak of met een zogenaamd 'ice-pack'. Wikkel het ijs in een theedoek om te voorkomen dat de huid facial bevriest. Laat het ongeveer 10-15 minuten op de pijnlijke plek rusten. De eerste dag kunt u dit 4- 5 keer herhalen.

De symptomen van een trombosebeen en longembolie

Tegelijk krijgt u een foot scherpe stekende of brandende pijn op de plek van de scheur. Daarna is het meestal lastig en pijnlijk om te lopen. Omdat op de plek van de spierscheur ook bloedvaatjes scheuren, kan een zwelling en een blauwe plek ontstaan. Na een paar dagen kan de blauwe plek verkleuren en naar uw voet afzakken. bij een volledige scheur kunt u op de plaats van de scheur een inkeping of holte zien. Wat moet u doen? Een scheurtje in de spier herstelt vanzelf. U kunt zelf een aantal dingen doen om de pijn te verminderen en het herstel te ondersteunen. In de eerste 48 uur treedt er altijd een ontsteking. Deze ontsteking is voor het lichaam noodzakelijk om het wondgenezingsproces op gang te brengen. Om dit proces optimaal te laten verlopen pas je voor het aangedane been.

zweepslag kuit trombose

De engelse term voor zweepslag is dan ook tennisleg. Ook lopers kunnen deze klachten krijgen. Een visage zweepslag komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt doordat vrouwen in het dagelijks leven gewoonlijk op hogere hakken lopen dan mannen. De kuitspier wordt onder die omstandigheden minder op rek gebracht, zodat de rekmomenten tijdens sportbeoefening te veel voor de spier kunnen zijn. Oudere sporters moeten rekening houden met het feit dat de spierkracht en de spierdoorbloeding in de loop der jaren geleidelijk afnemen, waardoor de kans op schade toeneemt. Hoe ontstaat een zweepslag van de kuit? Een zweepslag komt meestal bij plotseling krachtig aanspannen beere van een spier, bijvoorbeeld: bij plotseling krachtig aanspannen van de kuitspieren wanneer u snel wilt wegrennen (start van loopwedstrijd, sprint bij voetbal of om een dropshot te halen) bij afzetten voor een hoge sprong (bijvoorbeeld bij volleybal). Wat zijn de klachten? u voelt ineens een harde tik tegen uw kuit, alsof er met een zweep op de spier wordt geslagen (vandaar dat men ook van zweepslag spreekt) of dat er op de spier wordt getrapt.

Ik heb een zweepslag van de kuit, thuisarts

In dit artikel, zweepslag: een spierscheur in de garnier kuit dossier Een zweepslag is een scheur in een spier. De zweepslag dankt zijn naam aan de plotse felle pijnscheut die optreedt. De scheur is meestal klein (1 -3 cm). Vaak scheuren er ook bloedvaatjes. Een zweepslag kan in alle spieren optreden maar komt het meeste in de kuit en bovenbeenspieren ( best quadriceps en hamstrings) voor. De scheur zit meestal op de overgang van spier- naar peesweefsel. Een scheur in de kuitspier is een van de meest voorkomende spierbeschadigingen bij sporters. Er treedt een plotse pijn op bij aanspannen en rekken van de kuitspier, alsof er een hard voorwerp tegen de kuit wordt gegooid. Daarna is het meestal onmogelijk om door te sporten of om zelfs op het desbetreffende been te staan. Zweepslag komt vooral bij explosieve sporten zoals tennis, badminton, volleybal en springsporten.

Zweepslag kuit trombose
Rated 4/5 based on 711 reviews
SHARE

zweepslag kuit trombose Fihehol, Sun, April, 29, 2018

Meestal zit de scheur in het binnenste (mediale) deel van de gastrocnemius, ter hoogte van de spier- peesovergang. Oorzaak en ontstaanswijze, over het algemeen treedt de zweepslag op tijdens het sporten. In het klassieke voorbeeld krijgt de patiënt tijdens het sporten een gevoel alsof er een steentje of een tak tegen de kuit aankwam.

zweepslag kuit trombose Agyxedof, Sun, April, 29, 2018

De scheur is het gevolg van een plotselinge zeer krachtige aanspanning van de spier tegen grote weerstand. Per jaar worden alleen in Nederland al meer dan.000 mensen getroffen door deze blessure. Beschrijving van de aandoening, de spier die onze kuiten vorm geeft is de musculus gastrocnemius. Bij een zweepslag ontstaat er tijdens het aanspannen van de spier een scheur in het spierweefsel.

zweepslag kuit trombose Abiji, Sun, April, 29, 2018

Ruptuur van. Gastrocnemius / coup de fouet. Bij een zweepslag van de kuit ontstaat er een (gedeeltelijke) spierscheur in de kuitspier.

Voeg een reactie

Jouw naam:


Commentaar:
Code van afbeelding: